Леся Заставецька, Катерина Дударчук.

СУЧАСНІ РИСИ ТРАНСФОРМАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дане наукове дослідження стосується сучасних аспектів розвитку сільського господарства Тернопільської області – як одного з класичних аграрно-промислових регіонів України. Завданнями дослідження є вивчення змін у сільському господарстві Тернопільської області для визначення пріоритетних шляхів соціально-економічного розвитку регіону. У статті проаналізовано кількість діючих сільськогосподарських підприємств у районах області, структуру рослинництва та тваринництва області, вказано на структурні та якісні зміни, які відбулися в них в останні роки. Значною в регіоні залишається частина селянських господарств, котрі однак не можуть ефективно функціонувати в сучасний період і є неконкурентоздатними. Окрему увагу приділено структурі сільськогосподарських угідь регіону та трансформаціям, які в ній відбулися в період з 1990-их років. Показано основні зміни, які відбулися в сільському господарстві регіону загалом, а також окреслено шляхи перспективного розвитку для кожної галузі сільського господарства регіону.

Ключові слова: сільське господарство, рослинництво, тваринництво, регіон, трансформаційні процеси.

Леся Заставецкая, Екатерина Дударчук. СОВРЕМЕННЫЕ ОСОБЕННОСТИ ТРАНСФОРМАЦИИ СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА ТЕРНОПОЛЬСКОЙ ОБЛАСТИ.

Данное научное исследование касается современных аспектов развития сельского хозяйства Тернопольской области – как одного из классических аграрно-промышленных регионов Украины. Задачами исследования является изучение изменений в сельском хозяйстве Тернопольской области для определения приоритетных путей социально-экономического развития региона. В статье проанализированы количество действующих сельскохозяйственных предприятий в районах области, структуру растениеводства и животноводства области, указано на структурные и качественные изменения, которые произошли в них в последние годы. Значительной в регионе остается часть крестьянских хозяйств, которые однако не могут эффективно функционировать в современный период и являются неконкурентоспособными. Особое внимание уделено структуре сельскохозяйственных угодий региона и трансформациям, которые в ней произошли в период с 1990-х годов. Показаны основные изменения, которые произошли в сельском хозяйстве региона в целом, а также намечены пути перспективного развития для каждой отрасли сельского хозяйства региона.

Ключевые слова: сельское хозяйство, растениеводство, животноводство, регион, трансформационные процессы.

Література:

  1. Барановський, М.O Особливості трансформаційних процесів у розвитку аграрного сектора та сільських територій України / М.О.Барановський // Суспільно-географічні проблеми розвитку продуктивних сил України: Матер. V Міжнар. наук. конф. 21-23 жовтня 2010 р. – К., 2010. – С.34-36.
  2. Заставецька, О.В. Тернопільська область: географічні основи комплексного економічного і соціального розвитку: монографія / О.В.Заставецька. – Львів, 1997. – 211 с.
  3. Захарченко, В.І. Ринкова трансформація господарства регіону (кластер ний підхід): навч. посібник / В.І.Захарченко, Г.М.Заболотний [та ін.] – Вінниця: Вид. ВДАУ, 2006. – 395 с.
  4. Ілляш, І.Д. Соціально-економічний розвиток поселень агропромислового регіону в умовах трансформації суспільства / І. Ілляш, Д. Ткач. – Тернопіль: Астон, 2013. – 204 с.
  5. Пістун, М.Д. Сучасні проблеми регіонального розвитку: навч. Посібник / М.Пістун, А.Мельничук. – 2-е вид., перер. і доп. – К.: ВПЦ «Київський університет», 2010. – 280 с.
  6. Шаблій, О.І. Основи загальної суспільної географії / О.І.Шаблій. – Львів: Вид. ЛНУ, 2003. – 444 с.

Повний текст

PDF